Sport en gezondheidsgerelateerde groepsreizen
 

Blog 1: op weg naar een gezond voedingspatroon

Je kunt er haast niet omheen. Overal waar je kijkt komen reclame spots voorbij over gezonde voeding en vertellen fitness coaches wat je beter wel en niet kunt eten. De laatste jaren is het de trend om een gezondere levensstijl te hanteren. Bijna wekelijks komen er onderzoeken vrij waarin nieuwe beweringen worden gedaan. Terwijl je vorige week nog hebt gelezen dat rode wijn goed is voor je hart en vatenstelsel, staat er nu in de krant dat het juist hartstikke schadelijk voor je gezondheid is. Wat moeten we nog geloven? En bovendien, wat is nu het ideale voedingspatroon? Deze laatste vraag is echter simpel te beantwoorden: het ideale voedingspatroon bestaat niet.

- De invloed van jouw genen -

Het ideale voedingspatroon is voor een man uit een bergdorp in India anders dan voor de surfster uit Hawaii. Gedurende de eeuwen zijn we als mensen geëvolueerd en hebben we ons leren aanpassen aan onze omgeving. Door de globalisering zien we echter dat verschillende voedingspatronen met elkaar verweven zijn geraakt, daardoor is het lastig om te zien welke voeding nu bij jou past. Vanuit de basis reageert je lichaam het beste op het voedingspatroon wat het vanuit jouw genen gewend is. Normaal gesproken in Nederland zou dat betekenen dat je elke dag brood, aardappelen, een stuk groente en een stuk vlees zou moeten eten, omdat we dat als oer Nederlander gewend zijn.

 - Het verwerken van voeding -

Ook dit klopt natuurlijk niet volledig. Misschien ben jij juist wel opgevoed met het eten van bijvoorbeeld veel rijst, dan kan jouw lichaam dit juist beter verwerken. We moeten dus opzoek gaan naar voeding die ons lichaam het beste kan verwerken. Uiteraard staat daarbij vast dat in de natuur voorkomende stoffen beter verwerkt kunnen worden dan onnatuurlijke stoffen die tegenwoordig worden toegevoegd aan onze voeding, zoals geur, kleur, smaak en conserveerstoffen. Dat houdt al gauw in dat jouw gezond voedingspatroon met name uit lokaal groente en fruit en onbewerkt eten zal bestaan.

- Gezonde voeding op maat -

Bij Fit&FoodTravels zorgen we er dan ook voor dat tijdens jouw vakantie, je zo puur mogelijk gaat eten. Daarbij ook rekening houdend met het ritme wat we vanuit het dagelijks leven gewend zijn. Eet jij normaal gesproken je avondeten elke dag om zes uur, dan zal jouw lichaam het niet heel fijn vinden als je ineens een hele week om tien uur ‘s avond gaat eten. Hiernaast vinden we het erg belangrijk dat jij doorgeeft waar jouw lichaam niet goed tegen kan, bijvoorbeeld als je weet dat je sterk reageert op gluten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat jij een gezond voedingspatroon krijgt. 

- Eliminatiedieet -

Als je precies wilt weten op welke soort voeding jouw lichaam het beste reageert, kan je ervoor kiezen om een eliminatiedieet te starten, onder begeleiding van een arts of voedingsdeskundige. Wil je meer weten over het eliminatiedieet? Kijk dan op onze volgende blog: het eliminatiedieet.

 

Sharona van Belzen, 30-01-2020 
E-mailen
Bellen
Instagram